Evde Bakım Veren Hasta Yakınlarına Eğitim Verildi
02 Nisan 2019

Bakım verme süreci hem bakım veren hem de bakılan kişi için oldukça zor bir süreçtir. Aileleri ile birlikte yaşayan yaşlılar ve aile üyeleri farklı sorunlar yaşamaktadırlar. Hem yaşlı hem de aile bakım vericilerin yorgunluk, tükenmişlik, yalnızlık, aile ilişkilerinde bozulma, mali olarak bakımı karşılayamama gibi fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan güçlükler ve yüklerle karşı karşıya kaldığı, yaşlıların bağımlılık düzeyleri arttıkça bakım veren bireyin bakım verme yükünün arttığı belirtilmektedir. Kültürümüzde aile büyüğü olan yaşlısına bakma geleneği halen korunmakla birlikte, bu bakımın yeterliliği istendik düzeyde olmayabilir. Yaşlı bakımı konusunda aile bakım vericilerin yeterli bilgi ve becerisi olmadan yaşlıya veya hastaya bakım vermesi bası yarasının gelişmesi, kas ve yumuşak dokuların uzun süreli hareketsizliği nedeni ile kalıcı kasılmalar (kontraktür), organ ve dokularda küçülmelerin (atrofilerin) oluşması gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunların yanında aile bireylerinin aile içi rollerinin değiştiği, yorgunluk, bunaltı, sosyal yaşantı değişikliği yaşadıkları bilinmektedir. Sahaya çıkan sağlık personelinin gözlemlerine göre bakım verenlerin, bakım vermede yetersiz kaldıkları görülmüştür. Buna karşılık yapılan bir çalışmada bakım verenlerin %84’ünün evde hasta bakımına yönelik hiçbir eğitim veya bilgi almadıklarını belirlemişlerdir. Yine bir başka çalışmada ise bakım verenlerin %74,2’sinin bir uzman yardımına gereksinim duydukları bildirilmiştir. Buna karşılık, nitelikli bakımla, hastaların yaşam kalitesinin artırılması, oluşacak olumsuz etkilerin azaltılması, bakım veren kişilerin yüklerinin azaltılması, verilecek eğitimlerle mümkün görünmektedir.

Evde Bakım veren hasta yakınlarının bilgi ve beceri düzeylerini artırmak amacıyla, 23-27 Şubat 2015 tarihleri ve 13:00-17:00 saatleri arasında 5 günlük bir eğitim planlanmıştır. Eğitim Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ve Atatürk Devlet Hastanesinde eş zamanlı olarak 120 hasta yakını eğitime alınmış ve eğitim sonunda katılımcılara katılım belgesi takdim edilmiştir.