Kronik Hastalıklarda Egzersiz ve Fizik Tedavi
27 Mart 2019

Bedenin korunmasını sağlayan, yapısal bir çatı oluşturan ve hareketleri yaptıran sistem kas iskelet sistemidir. Bu sistemdeki en önemli yapılar kaslar, kemikler ve eklemlerdir. Kemiklerin karşılaştığı yere eklem denir. Eklemlerin birinci fonksiyonu hareketi ve esnekliği sağlamaktır. Eklemler genellikle bağ (lif) ve bağ dokusundan meydana gelmiştir. Bağlar (lifler) kemikleri birbirine bağlarlar. Tüm beden organlarına ana desteği sağlayan yapı kemiklerdir.

Kaslardaki değişikliklerin başlıca nedeni hareketsizliktir. Güç gerektiren aktivite ile kasların boyutları artabilir. Bunun tersi olarak aktivite yetersizliği sonucunda kaslar boyut ve güç açısından kayba uğrarlar. Alçıda olan, sürekli yatan ya da egzersiz yapamayacak durumda olan yaşlıların kasları zayıflar ve kaslarda küçülme olur. Kas hareketi azaldığında eklemlerdeki bağ dokusu ve lifler incelir. Bu şekilde eklemin uzun süre hareketsiz kalması kontraktür (kalıcı kas sertliği) gelişmesinde etkendir.

Birey yatar durumda iken, karın organları diyaframa baskı yaparak hareketleri baskılayacağından solunum fonksiyonları yavaşlayacaktır. Temel aktivitenin olması kasların hareket etmesini sağlar ve kan akımını arttırır. Böylece metabolizma yükselir. Beden fonksiyonları daha kolay işler duruma gelir.

Hareketsizlikten dolayı kas iskelet sistemine ilişkin fonksiyon kayıpları ve bozulmaların oluşmasını önlemek için yaşlılara veya yatağa bağımlı hastaların yatak içinde aktif-pasif egzersizler ve koruyucu pozisyonların uygulanması gerekmektedir. Yatağa bağımlı yaşlılar için ortası çökmeyen sert, temiz ve düzgün bir yatağın olması yeterli değildir. Yaşlıya bir takım koruyucu pozisyonların verilmesi gerekir.YAZININ DEVAMI İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ.


34 kronik hastalarda egzersiz fizik.pdf